شمارش معکوس برای آغاز هفتمین کنفرانس بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله شروع شده است ما نیز به همین بهانه به سراغ مشاور عالی پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله “پروفسور محسن آشتیانی ” رفتیم و با وی که چهره ای شناخته شده و علمی در حوزه زلزله است و با تلاش های بی وقفه و شبانه روزی خویش در طول ۲۵ سال فعالیت پژوهشگاه همواره در تاریخ زلزله ماندگار شده است؛ در خصوص کنفرانس پیش رو به گفتگو نشستیم :
جناب آقای دکتر آشتیانی شما هم موسس پزوهشگاه و هم مسئول برگزاری چهار دوره از این کنفرانس ها بوده اید؛ لطفا از ضرورت برگزاری این کنفرانس ها بفرمایید.
امروزه اکثر شهرهای دنیا بالقوه در معرض خطر و تهدید توسط سوانح طبیعی می باشند؛ لذا وظیفه متخصصین این عرصه است که با تکیه بر دانش و اصول علمی، این تهدیدها را کاهش دهند و ضروری ترین زمینه در امر پیاده سازی اصول دانش موجود زلزله در قالب برنامه ریزی و ساخت و سازهای شهری و توسعه کشور با در نظر گرفتن همه ابعاد فنی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی نمود پیدا می کند. لذا در این کنفرانس نیز به توسعه شهرهای ایمن توجه ویژه خواهد شد. در کشور ما نیز مسئله ایمنی کشور یک مسئله اساسی است که به درستی در سیاست های کلی نظام دیده شده که به نظر من با تجربه سی ساله در این حوزه، این سیاستها یکی از کامل ترین نسخه های کاربردی و عملیاتی ایمنی کشور در برابر زلزله است که به تایید مقام معظم رهبری نیز رسیده است. قابل تاسف است که این نسخه که کاملا منطبق و سازگار با شرایط کشور است در گذشته مغفول واقع شده است. ما در این دولت تلاش داریم توجه بدنه اجرایی کشور را به این سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری جلب نماییم و با همکاری، همفکری، مشارکت و همدلی با تکیه بر دانش و مبانی علمی و استفاده از تخصص¬ها و ظرفیت های انسانی موجود، در مسیر توسعه پایدار گام برداریم و با ساخت شهرهایی برپایه اصول مهندسی و اصول ایمنی شاهد حفظ جان و مال و سرمایه های مردم باشیم.
مسئله زلزله در ایران یک مسئله بسیار مهم و حیاتی است و عدم توجه صحیح به امر توسعه مبتنی بر خطر زلزله و توسعه سازگار با آن می تواند تبعات جبران ناپذیری برای کشور به همراه داشته باشد.
آقای دکتر آشتیانی شما به ماهیت بین المللی این کنفرانس اشاره داشتید؛ ارزیابی شما از جایگاه این کنفرانس در جامعه جهانی در حوزه زلزله چیست؟
ناگفته پیداست که شناخت زلزله امری است جهانی و مرزبردار نیست و ایمنی در برابر زلزله طوری نیست که هیچ کشوری ادعا کند که بدون همکاری های بین المللی و استفاده از تجربیات سایر کشورها می تواند مسائل مربوط به زلزله را به تنهایی حل وفصل نماید. با همین دیدگاه پژوهشگاه در دومین سال تاسیس خود تصمیم گرفت برای ایجاد زیر ساخت های لازم برای ایمنی و ظرفیت سازی، یک گردهمایی متشکل از متخصصین داخی و خارجی و نیز مسئولین اجرایی را شکل دهد. لذا اولین کنفرانس بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله با اهداف تعیین شده در سال ۱۳۷۰ برگزار گردید و امروز پس از گذشت ۲۴ سال از برگزاری دوره اول آن، هفتمین کنفرانس نیز در روزهای ۲۷ تا ۳۱ اردیبهشت ماه سال جاری برگزار خواهد گردید. تداوم برگزاری این کنفرانس با یک تقویم مشخص به خودی خوی بیانگر جایگاه علمی کنفرانس در دنیاست . کنفرانس بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله که هر چهار سال یکبار در ایران برگزار می شود؛ یکی از بهترین کنفرانس های مهندسی زلزله است که در هر دوره با اقبال خوب و گسترده بین المللی مواجه بوده است.
هدف پژوهشگاه از برگزاری کنفرانس چیست ؟
هدف اصلی ما ار برگزاری کنفرانس ها ایجاد شرایط لازم جهت برقراری ارتباط علمی بین جامعه علمی و مهندسی با جامعه اجرایی و جامعه سیاست گذاری است. این حضور گسترده علمی نشان از توان متخصصین داخلی و بین المللی در مواجه با زلزله است و تنها چالش موجود در این زمینه پیاده سازی دانش در عرصه های اجرایی و سیاستگذاری کشور است. و قطعا برگزاری این کنفرانس ها می تواند ما را در فراهم سازی فضاهای لازم جهت تعامل و همکاری بیشتر بین بدنه علمی و اجرایی کشور و رفع موانع و چالش های موجود در این زمینه با بهره گیری از تجربیات جهانی یاری ساند.
پیام مشخص این کنفرانس چیست؟
ما به این کنفرانس می آییم تا با صدای رسا بگوییم ” بیایید از زلزله ها درس بگیریم ” و از تجربیات کشورهایی همچون ژاپن که در مواجه با زلزله کاملا اصولی و مبتنی بر مبانی علمی رفتار کرده اند و در مقابل زلزله امن و مقاوم بوده اند، بیاموزیم و پند بگیریم از کشورهایی که بدون بهره گیری از دانش و تخصص موجود و در دسترس دچار خسران و آسیب های جبران ناپذیر شده اند. هدف ما رفاه، ایمنی مردم و توسعه پایدار کشور است و این امر بدون توجه به شرایط لرزه خیزی کشورو توسعه سازگار با خطر غیرممکن است.
ویژگی شاخص کنفرانس هفتم در مقایسه با دوره های قبلی چیست؟
در این دوره معاون علمی یونسکو ، خانم Flavia Schengal و نمایندگان سازمان ملل و سازمـان های بین المللـی با برنامه ۲۰۳۰ – ۲۰۱۵ برای مقابله با سوانح طبیعی به ایران می آیند تا ضمن تشریح این برنامه در خصوص عملیاتی کردن این برنامه در این منطقه به ارائه راهکار بپردازند این ویژگی ممتاز در کنار سایر کارکردهای ممتاز این دوره موجب گردیده که این کنفرانس با اقبال عمومی بسیاری از کشورها جهت حضور در این کنفرانس برخوردار گردد.