شانزدهمین مانور سراسری زلزله و ایمنی در مدارس کشور۸ آذرماه ۱۳۹۳

مقدمه

شانزدهمین مانور سراسری زلزله و ایمنی در مدارس کشور در روز شنبه مورخ ۱۳۹۳/۹/۸ و با استفاده از تجربیات سالهای گذشته اجرای مانور، با شعار” آیا مدرسه من در برابر زلزله ایمن است؟” برگزار خواهد شد. این مانور به همت پژوهشگاه‌بین‌المللی‌زلزله شناسی و مهندسی زلزله و با مشارکت وزارت آموزش و پرورش، وزارت کشور، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و جمعیت هلال احمر و سازمان صدا و سیما با به صدا در آمدن زنگ زلزله و ایمنی از رادیو سراسری و رادیوهای استانی در مدارس سراسر کشور اجراخواهد شد.
با توجه به آسیب‌پذیری کودکان و نوجوانان در برابر صدمات ناشی از زلزله، گروه آموزشهای همگانی پژوهشگاه در راستای انجام رسالت خویش به منظور کاربردی کردن آموخته‌های دانش آموزان پیرامون زلزله، در سال ۱۳۷۴، برگزاری مانور در سطح مدارس را طراحی کرد. در سال ۱۳۸۲ با امضاء تفاهم نامه بین وزارتخانه‌های علوم، تحقیقات و فناوری، آموزش و پرورش، کشور، سازمان صدا و سیما و جمعیت هلال احمر، مانور سراسری در سطح کلیه مدارس کشور و با همکاری وزارتخانه‌ها و سازمان‌های مذکور اجرا گردید، از آن به بعد هر ساله در ۸ آذرماه مانور سراسری زلزله درسطح مدارس کل کشور برگزار می‌گردد.
‌برنامه‌ریزی‌ها و سیاست‌گذاری‌های مانور ازطریق شورای دائمی ‌(که دبیرخانه آن در پژوهشگاه بین‌‌المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله مستقر است)و متشکل از نمایندگان وزرای کشور و آموزش و پرورش، علوم، تحقیقات و فناوری، رؤسای جمعیت هلال احمر و سازمان صدا و سیما می‌باشد، پی‌ریزی و توسط کمیته اجرایی مانور و کمیته‌های استانی، کارشناسی و عملیاتی می‌شوند.
تمامی‌ مصوبات شورا در کمیته‌ برنامه ریزی شامل نمایندگان سازمانهای مشارکت کننده (مقاطع ابتدایی، راهنمایی و متوسطه، سازمان دانش آموزی، آموزش و پرورش شهرستانهای تهران، وزارت کشور، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، جمعیت هلال احمر و سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی‌ایران) پیگیری و اجرا می‌شود.
با توجه به برگزاری مانور به صورت سراسری، متولی و مجری مانور در استانها،کمیته‌ برنامه‌ریزی استانی می‌باشد، این کمیته‌ متشکل از دبیر ستاد مدیریت بحران (رئیس کمیته‌) و نمایندگان آموزش و پرورش، هلال احمر، مرکز صدا و سیمای استان، سازمان دانش آموزی و برخی سازمانها بر اساس صلاحدید کمیته‌ استانی می‌باشد.

اهداف مانور

اهداف مانور زلزله و ایمنی عبارتند از:
• کاهش خسارات جانی و مالی ناشی از زلزله بوسیله ارتقاء فرهنگ ایمنی و مقاوم‌سازی
• ایجاد و ارتقای مهارتهای فردی و جمعی جوامع دانش آموزی و واکنش صحیح و سریع در برابر زلزله
• استفاده کاربردی و عملی از آموخته های نظری دانش آموزان

نحوه اجرای مانور در مدارس و اطلاع رسانی های لازم

به منظور برگزاری هر چه بهتر مانور در سالجاری، توجه به موارد ذیل دارای اهمیت می باشد:
۱٫ با توجه به عدم امکان چاپ سراسری پوستر و دستورالعمل اجرایی مانور، لازم است مدیران محترم مدارس در صورت عدم دریافت آنها، با مراجعه به نشانی وبگاه پژوهشگاه‌بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله www.iiees.ac.ir، نسبت به دریافت فایلهای مربوطه و چاپ آن اقدام نموده و پوستر مانور را در محلهای مناسب در مدرسه نصب نمایند.
۲٫ برنامه‌های صدا و سیما از یک هفته قبل از تاریخ مانور پخش خواهند شد، ضروری است به دانش آموزان اطلاع رسانی لازم انجام شود.
۳٫ توصیه می‌شود از دوره‌های ضمن خدمت و بازآموزی مرتبط با زلزله و ایمنی برای افزایش دانش کادر آموزشی بهره‌گیری شود.
۴٫ توصیه می‌شود به منظورترغیب و تشویق دانش‌آموزان، از مسابقات و برنامه‌های فوق برنامه نظیر نقاشی، طراحی، انشا و مقاله نویسی، سرود، کاردستی و…بهره گیری شود.
۵٫ توصیه می‌شود مدیران برای ایجاد آمادگی بیشتر در مدرسه برای رویارویی با زلزله در سال تحصیلی بصورت فصلی به اجرای مانور اقدام نمایند.

برای اجرای هر چه بهتر و یکنواخت‌تر مانور در سراسر کشور دستورالعمل اجرایی توسط پژوهشگاه بین‌المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله تهیه شده است. مقتضی است تجربیات و نظرات مدیران محترم مدارس در اجرای آن به دبیرخانه مانور از طریق نشانی الکترونیکیpublicedu@iiees.ac.ir و یا شماره تلفن ۲۲۸۰۰۰۵۸ و نمابر ۲۲۸۳۳۸۶۵ منعکس گردد.
فایل های مربوط به مانور را از لینک های زیر می توانید دانلود نمایید.

راهنمای اجرای مانور-ویرایش دوم

پوستر مانور ویژه مدارس دخترانه

پوستر مانور ویژه مدارس پسرانه

تیزر مانور

فرمهای ارزیابی مانور سراسری زلزله