اولین کارگاه آموزشی هفته پژوهش تحت عنوان کارگاه ” اخلاق علمی، اخلاق پژوهشی” با سخنرانی دکتر “شهین اعوانی” و دکتر ” حسن علیشاهیها” بعد از ظهر روز شنبه، ۲۶ آذرماه، در پژوهشگاه برگزار شد.
دراین کارگاه که از ساعت ۱۳٫۳۰ تا ۱۶ به طول انجامید؛ دکتر شهین اعوانی، عضو هیات علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه، در سخنرانی ای تحت عنوان ” فلسفه و اخلاق” به تبیین اندیشه های کانت، دکارت، افلاطون، لاک و شوپنهاور و نیز نقاط اشتراک و افتراق آنها در خصوص فلسفه و اخلاق پرداخته و گفت: فیلسوف باید در متن جامعه اش باشد تا بتواند اثرگذار باشد.
وی گفت: هر عملی که ایجاد می شود به همراهش باید آیین و اخلاق غیرجانبدارانه خود را هم به همراه بیاورد؛ کار پژوهش هم از این قاعده مستثنی نیست و در هر تصمیم گیری علمی، اخلاق باید مبنا قرار گیرد.
در ادامه این کارگاه دکتر “حسن علیشاهیها” در خصوص نظام نامه اخلاق علمی به ایراد سخنرانی پرداخته و گفت: امروزه “نظام نامه اخلاق علمی” برای مجامع علمی، مانند قوانین مدنی،یک نیاز اساسی به شمار می رود؛ که در واقع تضمین کننده منافع اعضای آن در قالب یک چارچوب اخلاقی می باشد.
این عضو هیات علمی پژوهشگاه دانش های بنیادی افزود: معمولا “نظام نامه علمی” بسته به نیاز جامعه علمیِ خاص تدوین می شود و در واقع بیان کننده ملزومات اخلاقیِ قابل اجرایی است، که توسط جامعه علمیِ خاص ، مورد پذیرش قرار گرفته است تا بتواند ضمن تامین منافع افراد ، موجب تشکیل یک محیط آرام برای پژوهش و تحقیق و رقابت سالم علمی در جهت نیل به پیشرفت علمی شود.
وی اعتماد متقابل بین اعضا، رفتار صادقانه، راستگویی، درستکاری، امانتداری و رفتار حرفه ای را از اصول اولیه رفتار حرفه ای و اخلاق علمی دانسته و خاطرنشان کرد: هر محقق به عنوان یک شهروند جامعه علمی، موظف به رعایت یکسری اصول اولیه “رفتار حرفه ای و اخلاق علمی” است که هیچ گونه تساهل و تسامح و مصالحه در آنها مجاز نمی باشد.
دکتر علیشاهیها نتایج تحقیقاتی و انتشار نتایج؛ نویسندگان اثر علمی، ارجاعات در انتشارات، داوری، تضاد در منافع افراد، رفتار با دانشجویان و محققین زیر دست و رفتار مدنی را از جمله این اصول اولیه برشمرد.

وی در پایان افزود: اگر در هر یک از مراحل پیشنهاد، اجراء و گزارش یک اثر علمی یکی ازموارد جعل، حیله، انتحال و یا دزدی صورت بگیرد، رفتار غیرحرفه ای و غیر اخلاقی صورت گرفته است.