اولین “همایش  منطقه ای چالش ها و راهکارهای مدیریت جامع ریسک و بحران زلزله” صبح امروز، دوشنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۲ در پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله برگزار شد.

در مراسم افتتاحیه این همایش، سویچیرو یاسوکاوا (Soichiro Yasukawa)، رئیس بخش مدیریت بحران دفتر یونسکو در پاریس که به صورت آنلاین در مراسم شرکت داشت؛ با اشاره به زلزله های رخ داده در ترکیه، سوریه، افغانستان و مراکش در سال جاری میلادی، گفت: سال ۲۰۲۳ بار دیگر به ما یادآوری کرد که لازمست در برابر خسارات و تلفات ناشی از زلزله، تاب آور شویم.

وی افزود: بیشترین درصد مخاطرات به دلیل تغییرات اقلیمی رخ می دهند و نیز بیشتر کشته های مخاطرات طبیعی در اثر زلزله ها هستند. همچنین بیش از ۸۰ درصد از کشته ها به دلیل تخریب ساختمان هاست و این نشان می دهد که لازمست اصول مهندسی زلزله را در ساخت ساختمان ها به طور جدی مورد توجه قرار دهیم.

یاسوکاوا ضمن اشاره به ۴۲مین کنفرانس عمومی یونسکو که اخیراً (۷ تا ۲۲ نوامبر ۲۰۲۳) در پاریس برگزار شد؛ تهیه بانک اطلاعات جامع از مخاطرات و نیز وظایف جهانی برای کاهش مخاطرات را از جمله مصوبات این کنفرانس ذکر نمود.

در ادامه این مراسم دکتر “مهرآسا مهردادی”، مدیر بخش مطالعات محیط زیست یونسکو در تهران، ضمن اشاره به آخرین پروژه ها و پژوهش های صورت گرفته در راستای کاهش ریسک مخاطرات که توسط دفتر یونسکو در تهران انجام شده؛ افتتاح “مرکز منطقه ای آموزشی و پژوهشی یونسکو در مدیریت ریسک و تاب آوری زلزله برای غرب و مرکز آسیا” را گامی رو به جلو در راستای کاهش خسارات ناشی از مخاطرات طبیعی در این منطقه عنوان کرد.

در بخش پایانی دکتر “کامبد امینی حسینی”، رئیس “مرکز منطقه ای آموزشی و پژوهشی یونسکو در مدیریت ریسک و تاب آوری زلزله برای غرب و مرکز آسیا” ضمن معرفی این مرکز، به عنوان قطب هماهنگی و انجام مطالعات مرتبط با کاهش ریسک زلزله و ارتقای تاب آوری در منطقه؛ از فرصت های جدیدی که مرکز مذکور برای همکاری های منطقه ای در کاهش خطر زلزله فراهم می آورد سخن گفت.

در این همایش که با حضور نمایندگان یونسکو و متخصصانی از کشورهای ایران، ترکیه، ارمنستان، پاکستان، افغانستان، لبنان و سوریه به صورت حضوری و نمایندگانی از کشورهای ژاپن، ایتالیا، آلمان و فرانسه بصورت برخط (آنلاین) برگزار می گردد؛ چالش های موجود در زلزله های اخیر منطقه مورد بحث و بررسی قرار گرفته و تدوین طرح جامع مدیریت بحران زلزله بر اساس چالش های مذکور در دستور کار قرار می گیرد.

گفتنی است این اجلاس توسط “مرکز منطقه ای آموزشی و پژوهشی یونسکو در مدیریت ریسک و تاب آوری زلزله برای غرب و مرکز آسیا” با همکاری پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله و دفاتر یونسکو در تهران و پاریس برگزار شد.