به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه صبح روز سه شنبه ۲۸ بهمن ماه ۱۳۹۹ موافقتنامه تاسیس ” مرکز منطقه ای آموزشی و پژوهشی مدیریت ریسک و تاب آوری زلزله برای غرب و آسیا مرکزی” در نشستی با حضور آقایان دکتر غلامی وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری، آقای دکتر جعفری رییس محترم پژوهشگاه و آقای دکتر ایوبی رییس کمیسیون ملی یونسکو به امضای وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری کشور رسید. همچنین آقای دکتر میگل کلوسنر رییس بخش علوم زمین و اکولوژی یونسکو و همکاران ایشان بصورت برخط (آنلاین) در جلسه شرکت کردند. امضای طرف مقابل، خانم اودری آزوله مدیر کل یونسکو، با توجه به شرایط ناشی از شیوع کرونا و عدم امکان حضور فیزیکی نامبرده، پیشتر اخذ و ارسال گردیده بود.
ابتدای جلسه آقای دکتر ایوبی، فرایند طی شده در ۵ سال گذشته برای اخذ مجوز تاسیس این مرکز را تشریح نمود و اظهار داشت که مصوبه اعطای این مرکز به جمهوری اسلامی ایران در سال گذشته در چهلمین مجمع عمومی یونسکو در پاریس با اجماع به تصویب کلیه اعضا رسید که این موضوع افتخاری برای کشور محسوب می گردد. سپس آقای دکتر جعفری در مورد ضرورت ایجاد چنین مرکزی در ایران توضیحاتی را ارائه نمود و اظهار داشت که ایجاد این مرکز فرصتی را مهیا می کند تا امکان به اشتراک گذاری توانمندی ها و تجارب کشور ایران در زمینه کاهش ریسک زلزله در منطقه فراهم آید. در ادامه آقای دکتر کلوسنر، ضمن تبریک تاسیس این مرکز در ایران، بیان داشت که منطقه غرب و آسیا مرکزی مستعد وقوع زلزله های ویرانگری است و این مرکز می بایست در زمینه کمک به کشورهای منطقه نقش محوری ایفا نماید و در این راستا از حمایت یونسکو نیز برخوردار خواهد بود. در نهایت وزیر محترم عتف با تشکر از دست اندرکاران برای پیگیری و ایجاد این مرکز، اظهار امیدواری کرد که با راه اندازی سریعتر آن امکان حضور منطقه ای کشور و ارائه خدمات فنی و تخصصی به کشورهای منطقه فراهم شود. این مراسم با امضای موافقتنامه توسط مقام عالی وزارت به اتمام رسید.
با توجه به لرزه خیزی و آسیب پذیری بالای منطقه غرب و آسیا مرکزی، تأسیس این مرکز در پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله فرصت مناسبی برای توسعه همکاری های منطقه ای در زمینه کاهش ریسک زلزله و ارتقای تاب آوری ایجاد خواهد نمود. براساس موافقت نامه مذکور، مأموریت اصلی مرکز پیشنهادی کمک به کشورهای واقع در غرب و آسیا مرکزی در زمینه مدیریت کاهش ریسک زلزله و توسعه روشهای مناسب برای ارتقای تاب آوری در برابر زلزله های احتمالی براساس ویژگی های فیزیکی، اجتماعی- اقتصادی و فرهنگی کشورهای این منطقه می باشد. مهمترین اهداف این مرکز به شرح زیر تعریف شده اند:
- کمک به دولت های منطقه برای تهیه نقشه راه و تدوین طرح جامع کاهش خطرپذیری زلزله در سطوح مختلف به منظور ارتقای تاب آوری در برابر زلزله (مطابق با چارچوب سندای برای کاهش خطرپذیری بلایا)؛
- تقویت ظرفیت ها و توانمندی های ملّی تا منطقه ای در زمینه کاهش خطرپذیری زلزله؛
- برگزاری دوره های آموزشی برای ارتقای آگاهی عمومی و دانش تخصصی در منطقه؛
- همکاری با کشورها در اجرای پروژه ها و فعالیت های آموزشی مشترک، نظیر اجرای مانورهای منطقه ای زلزله؛
- جلب مشارکت حامیان محلّی و بین المللی برای پشتیبانی از پروژه های کاهش خطرپذیری بلایا در منطقه.
“مرکز منطقه ای آموزشی و پژوهشی مدیریت ریسک و تاب آوری زلزله برای غرب و آسیا مرکزی” یکی از معدود مراکزی در ایران است که هم از بعد محدوده جغرافیایی تحت پوشش (غرب و آسیا مرکزی) و هم از بعد دامنه فعالیت های حرفه ای، آموزشی و پژوهشی در زمینه ریسک و تاب آوری، دامنه فعالیت بسیار گسترده ای دارد و حوزه فعالیت های آن نیز مورد نیاز تمامی کشورهای منطقه می باشد. این مرکز می تواند با ارائه خدمات علمی و فناوری، محوریت فعالیت های مدیریت ریسک و بحران زلزله در سطح منطقه را بر عهده بگیرد و ضمن تثبیت جایگاه علمی کشور در منطقه و جهان، در گسترش افق های جدید همکاری های منطقه ای نقش موثری ایفا نماید.