هشتمین مانور سراسری زلزله و ایمنی

با توجه به آسیب‌پذیری کودکان و نوجوانان در برابر صدمات ناشی از زلزله، بخش آموزش همگانی پژوهشگاه بین‎المللی زلزله‎شناسی و مهندسی زلزله، در راستای رسالت خویش به منظور کاربردی کردن آموخته‎های دانش‎آموزان پیرامون زلزله، در سال ۱۳۷۴ برگزاری مانور در سطح مدارس را طراحی کرد. این حرکت با هدف آشنا کردن دانش‎آموزان با این پدیده زلزله، عکس‎العمل سریع و صحیح در هنگام وقوع آن و کاهش تلفات ناشی از زلزله در مدارس، ترویج فرهنگ ایمنی از طریق دانش‎آموزان به خانواده و در نهایت گسترش آن در سطح جامعه با انجام مانور آزمایشی در سال ۱۳۷۵ آغاز شد.
به منظور هر چه بهتر برگزار شدن مانور، تفاهم‌نامه‎ای در سال ۱۳۸۱ بین وزرای محترم آموزش و پرورش، علوم، تحقیقات و فناوری، کشور و رؤسای محترم سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و جمعیت هلال ‎احمر جمهوری اسلامی ایران، به امضاء رسید که در آن بر استمرار و بسط و گسترش فعالیت‌های مانور سراسری زلزله و ایمنی، تأکید شد. لازم به ذکر است که دبیرخانه شورای دائمی مانور سراسری، در پژوهشگاه بین‎المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله مستقر می‎‎باشد.

« نحوه برنامه‌ریزی مانور سراسری زلزله و ایمنی در سطح کشور »

سیاست‎گذاری‎های کلان مانور، از طریق شورای دائمی مانور، متشکل از نمایندگان وزارتخانه‎ها و سازمان‌های فوق‎الذکر طراحی می‌شود. تمامی مصوبات این شورا، در کمیته برنامه‎ریزی نمایندگان سازمان‌های مشارکت کننده شامل (سه نماینده از مقاطع ابتدایی، راهنمایی و متوسطه، نماینده سازمان دانش‎آموزی، نماینده سازمان آموزش و پرورش تهران، نماینده وزارت کشور، نماینده وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، نماینده جمعیت هلال احمر و سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران) پیگیری و اجرا می‎‎گردد. از آنجایی که مانور به صورت سراسری اجرا می‎شود، متولی و مجری آن در استان‌ها، کمیته برنامه‎ریزی استانی می‎باشد. این کمیته متشکل از دبیر ستاد حوادث و سوانح غیر مترقبه (رئیس کمیته) و نمایندگان آموزش و پرورش، هلال احمر، صدا و سیمای مرکز استان و سازمان دانش‌آموزی می‎باشد.

روز هشتم آذرماه ۱۳۸۵، هشتمین مانور سراسری زلزله و ایمنی با هدف تحت پوشش قرار دادن حدود ۱۵ میلیون دانش‎آموز در تمامی مدارس ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان‌های کشور برگزار خواهد شد. از ویژگی‌های این برنامه، برگزاری مانور ادارات در تمامی سازمان‌های آموزش و پرورش کشور و ۱۰ اداره شهر تهران و بویژه، تمامی ادارات استان قم می‎باشد. لازم به ذکر است مانور ادارات برای سومین سال اجرا خواهد شد که چشم انداز خوبی برای آن پیش‎بینی شده است. از دیگر ویژگی‌ها، برگزاری مانور در مدارس ناشنوایان می‎باشد که توسعه مانور در این قبیل مدارس از سال قبل افزایش پیدا کرده است.

در این مانور، دانش‎آموزان با شنیدن زنگ (آژیر) زلزله و ایمنی که از رادیو سراسری و رادیوهای استانی بین ساعت ۱۰ تا ۳۰/۱۰، به مدت یک دقیقه پخش خواهد شد و به منزله زلزله فرضی است، عکس‎العمل صحیح و سریع را اجرا خواهند کرد و پس از آن به فضای باز مدرسه خواهند رفت.