با حمایت UNSCO و سازمان ECO
جلسه پروژه زیر منطقه ای تحلیل خطر و زلزله پذیری کشورهای تحت پوشش دفتر منطقه ای یونسکو در تهران ( افغانستان، ایران،پاکستان، ترکمنستان )برگزار شد

به پیشنهاد پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله و با تصویب یونسکو امروز ۹ آذرماه ۱۳۹۴، جلسه ای در خصوص مطالعه و پهنه بندی خطر و ارزیابی ریسک زلزله در منطقه کلاستر تهران در یونسکو (چهار کشور ایران، افغانستان، پاکستان، ترکمنستان) برگزار شد. در این جلسه که در مجموعه فرهنگی – تاریخی نیاوران تهران برگزار شد،متخصصان زلزله و مدیران سازمان های کشورهای نامبرده به همراه گروهی از مشاوران بین المللی یونسکو و سازمان اکو حضور داشتند تا در خصوص تدقیق متدولوژی قابل کاربرد برای مطالعات و برآورد خطر و ریسک زلزله در مناطق مزبور و نیز توسعه همکاری های جنوب-جنوب به بحث و تبادل نظر بپردازند.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه؛ خانم لاروش رئیس دفتر منطقه ای یونسکو در ایران ضمن ابراز خرسندی از حضور اساتید و دانشمندان کشورهای حاضر در این نشست، توسعه همکاری های علمی بین چهار کشور ایران، افغانستان، پاکستان و ترکمنستان را فصل جدیدی از همکارهای مشترک بین المللی در جهت ارتقای ایمنی کشورهای منطقه برای کاهش ریسک زلزله دانست و از تلاش های پژوهشگاه در این راستا تشکر و قدردانی نمود.
دکتر سیامک مقدم که به نمایندگی از سازمان UNHABITAT در این جلسه حضور داشت، ضمن تأکید بر ضرورت گسترش همکاری های علمی برای کاهش ریسک زلزله در منطقه، اظهار داشت: در دهه های گذشته پایین بودن سطح علمی و فنی و همچنین کمبود منابع مالی از یک سو، گرایش به شهرنشینی در این کشورها از سوی دیگر موجب شد تا منطقه خسارت های جانی و انسانی فراوانی را به هنگام وقوع زلزله متحمل گردد. مانند فاجعه کشمیر و افغانستان. حال سازمان بین المللی یونسکو با درک این موضوع و سطح متفاوت پاسخگویی ریسک در کشورهای نامبرده این فرصت را برای کشورهای جنوب – جنوب فراهم آورده تا از این موقعیت برای بهره برداری و توسعه همکاری های علمی استفاده کنند و با اقدامات مشترکی، ریسک زلزله و مخاطرات آن را به حداقل رسانند.وی در پایان سخنرانی خود، سابقه طولانی همکاری های ایران، افغانستان و پاکستان در امر کاهش ریسک زلزله را از موفقیت های یونسکو برشمرد.
در ادامه این جلسه دکتر محسن غفوری آشتیانی،به نمایندگی از پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله ضمن اشاره به اهمیت شکل گیری پژوهشگاه بعد از زلزله منجیل و رودبار، به معرفی دستاوردهای این مجموعه در طول یک ربع قرن گذشته پرداخت: برگزاری هفت دوره کنفرانس بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله مطابق با استانداردهای جهانی، تربیت نیروهای متخصص در این حوزه در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری، تالیف منابع آموزشی برای دانشجویان و نشر هجده کتاب برای ارتقای سطح آگاهی دانش آموزان، برگزاری هفده دوره مانور سراسری زلزله و ایمنی در مدارس کشور و بهبود دانش در حوزه ساخت سازه های ایمن و همچنین آماده سازی و کمک به اجرای پروژه های ساختمانی حیاتی همچون پل ها، سدها، نیروگاهها و … از جمله مهمترین اقدامات پژوهشگاه در خصوص کاهش ریسک خطرپذیری، ارتقای فرهنگ ایمنی در جامعه، پیشگیری از خسارت های جانی و مالی و نیز آگاه سازی سیاستگذاران، می باشد. وی در پایان به ضرورت همسویی کشورهای منطقه در بهبود مدیریت و آگاهی رسانی در امر تقویت تاب آوری و کاهش ریسک اشاره کرد و اظهار امیدواری نمود که ایران بتواند در این مورد به مثابه بازوی اجرایی توانمند به کشورهای همسایه یاری رساند.
چهارمین سخنران این نشست تخصصی دکتر نصیری دبیرکل کمسیون ملی یونسکو در ایران بود. وی موقعیت لرزه خیزی ایران را مهمترین دلیل شکل گیری پژوهشگاه دانست.
وی ضمن اشاره به سابقۀ تأسیس پژوهشگاه ابراز داشت: پژوهشگاه همواره تلاش کرده است تا با همکاری های منطقه ای و بین المللی به اهداف خود دست یابد و این نشست نیز در راستای همین همکاری هاست و امروز خرسندیم که با همکاری دفتر منطقه ای سازمان یونسکو در تهران، برنامه اسکان بشر سازمان ملل متحد و حمایت سازمان ECO و پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله، امکان اجرای طرح آموزش کارشناسان چهار کشور منطقه میسر گردیده است. در این طرح با بهره گیری از جدیدترین روش ها و فناوری ها امکان تجزیه و تحلیل خطر زمین لرزه فراهم می گردد. در این راستا با انتخاب و تعیین محل هایی به عنوان پایلوت، نقشه خطرات زمین لرزۀ شهرها تهیه و گزارش هایی حاوی توصیه به دولتمردان و مسئولین کشورها ارائه خواهد شد.
در پایان جلسه دکتر علوی به عنوان نماینده اکو، از پژوهشگاه و همه دست اندرکاران شکل گیری این جلسه تشکر نمود و گفت : ما در کمیته راهبری اکو ماموریت داریم تا در خصوص زلزله و دیگربلایای طبیعی رویکردی منطقه ای داشته باشیم. ویبرای تسهیل این همکاری ها از سوی اکو اعلام آمادگی نمود.
قابل ذکر است؛ دومین بخش جلسه راه اندازی پروژه زیر منطقه ای تحلیل خطر و زلزله پذیری کشورهای تحت پوشش دفتر منطقه ای یونسکو در تهران عصر امروز دوشنبه نهم آذر ماه با ارائه مباحثی در خصوص بروزرسانی اطلاعات پایه و اولیه پروژه مذکور توسط اساتید مربوطه به کار خود ادامه می دهد: آقایان حیدری و زهیری از افغانستان،دکتر زعفرانی از پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی، آقای علی عباس از مرکز زمین شناسی پاکستان، آقای عباسی اف از ترکمنستان، دکتر جمور از سازمان نقشه برداری، دکتر نظری از سازمان زمین شناسی و دکر فرزانگان از مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن؛ اخبار تکمیلی متعاقبا به اطلاع خواهد رسید. .