jeld

پژوهشنامه بهار و تابستان ۸۸

ارائه روشی سریع برای ارزیابی لرزه‌ای ساختمانهای موجود در ایران
حمیدرضا وثوقی‌فر، مهدی فیروزبخت، افشین کلانتری

در دهه‌های اخیر تلاش فزاینده‌ای برای ارزیابی مقاومت لرزه‌ای ساختمانهای موجود به عمل آمده است؛ اما با توجه به تنوع ساختمانها و پیچیده بودن اثر عوامل و پارامترهای مختلف در آسیب‌پذیری لرزه‌ای ساختمانها، تهیه و تدوین استانداردهای سنجش ضعف، بسیار مشکل می‌باشد.
بدین منظور در این تحقیق پس از بررسی دستورالعملهای ارزیابی لرزه‌ای سریع ساختمانهای موجود و همچنین برداشتهای میدانی از ۱۱۶ ساختمان موجود در منطقه ۸ تهران به روش سیستماتیک و نظرسنجی از اساتید و مهندسین سازه‌ای مجرب، روشی نوین برای ارزیابی لرزه‌ای سریع ساختمانهای موجود در ایران ارائه گردیده است.
این روش دارای پرسشنامه‌ای است که اطلاعات مختلفی از جمله شالوده و خاک زیر پی، اسکلت و دیافراگم، معماری، اتصالات، میانقابها، نما و تأسیسات را در بر می‌گیرد. برای تهیه این پرسشنامه، یک فرم نظرسنجی بر اساس عوامل منظور شده در دستورالعملهای ارزیابی لرزه‌ای ساختمانهای موجود و همچنین اشکالات موجود در نمونه‌های گرفته شده از ساختمانهای منطقه ۸ تهران تنظیم شد و با ارسال به ۵۰ نفر از اساتید و مهندسین سازه‌ای مجرب، از آنها خواسته شد تا تأثیر این عوامل را به صورت درصد در رفتار لرزه‌ای ساختمانها مشخص کنند. از آنجا که ملاک این نظرسنجی روش دلفی (Delphi) می‌باشد؛ بعد از سیر نظرسنجی، از تحلیل نظرات کارشناسان و همچنین وجه اشکالات ساختمانها در ناحیه مورد مطالعه، وزنهایی برای فاکتورهای ارزیابی لرزه‌ای پرسشنامه پیشنهادی در نظر گرفته شد. در نهایت با پیشنهاد حدود بازه‌های آسیب‌پذیری، راهکارهای مدیریتی در مورد نحوه برخورد با ساختمانهای مورد ارزیابی ارائه شده است.

متن کامل