همزمان با آیین آغازین چهاردهمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری، معاون اول رییس جمهور، وزیر و معاون پژوهش و فناوری وزرت علوم، تحقیقات و فناوری از غرفه پژوهشگاه بازدید و با آخرین دستاوردهای علمی پژوهشی آن آشنا شدند.
“سنسورهای شتابنگاری هشدارسریع- پایش سلامت سازه” و “دیجیتایزرهای ۲۴ بیتی نذیر” دو مورد از آخرین فناوری هایی است که پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله بدانها دست یافته است.
دکتر “انوشیروان انصاری”، مدیر شبکه ملی باند پهن پژوهشگاه و مجری طرح های مذکور در مقام معرفی این فناوری های نوین به حضار و بازدیدکنندگان مذکور گفت: پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله در راستای ارتقای سطح تجهیزات لرزه‌نگاری و شتابنگاری خود اقدام به ساخت سنسورهای شتابنگاری کرده است که نسبت سیگنال به نویز را ۴۰درصد بهبود میبخشد.
وی افزود: از نکات منحصر به فرد این سنسورها امکان پردازش داده‌های زلزله درون سنسور می‌باشد از این رو این سنسورها جهت استفاده در سامانه‌های هشدار سریع زلزله بسیار کارآمد و مناسب هستند.
این سنسورها همچنین جهت پایش سلامت سازه حائز اهمیت می‌باشند. کنترل صحت عملکرد سازه‌ها در هنگام وقوع زمینلرزه همواره یکی از چالشهای پیش روی مهندسی زلزله بوده است. از این رو نصب تجهیزات شتابنگاری بر روی سازه خاص از قبیل نیروگاهها، ساختمانهای بلند و پلها از الزامات طراحی و بهره‌برداری این سازه‌ها است. سنسورهای شتابنگاری ساخته شده در پژوهشگاه زلزله قابلیت استفاده در این سازه‌ها به منظور پایش رفتار و سلامت آنها را دارا می‌باشد.
دکتر انصاری تصریح کرد: این سنسورها کاملا در داخل کشور ساخته شده و هزینه ساخت آن بسیار کمتر از مشابه خارجی آن می‌باشد. البته لازم به ذکر است قابلیت برنامه نویسی بر روی سنسور و انجام پردازشهای لازم یکی از قابلیتهای منحصر به فرد این سنسور است که مشابه خاصی برای آن وجود ندارد.
ساخت “دیجیتایزرهای ۲۴ بیتی نذیر” توسط پژوهشگاه یکی دیگر از دستاوردهای نوینی بود که مدیر شبکه ملی باند پهن پژوهشگاه در حین این دیدار به بازدیدکنندگان معرفی نموده و گفت: یکی از نیازهای اساسی شبکه‌های لرزه‌نگاری استفاده از دستگاههای دیجیتایزر جهت تبدیل سیگنالهای آنالوگ دریافتی از سنسورهای لرزه‌ای به سیگنال دیجیتال و ذخیره و ارسال این سیگنالها می‌باشد که تا کنون عمده نیاز کشور با استفاده از دیجیتایزرهای ساخته شده در خارج از کشور تامین می گردید که با ساخت آن توسط پژوهشگاه علاوه بر صرفه‌جویی مالی ۲۵ درصدی در مقایسه با نمونه خارجی اش، دانش فنی و علمی کسب شده در این راستا، امکان تعمیر دیجیتایزرهای موجود در کشور را نیز به همراه آورد.
قابل ذکر است که چهاردهمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری صبح روز شنبه، ۲۳ آذرماه و همزمان با آغاز هفته پژوهش در محل دائمی نمایشگاه های تهران آغاز و تا پایان هفته جریان خواهد داشت