بررسی اثر تغییرات درجهی اشباع بر سرعت انتشار موج فشاری در محیط های سنگی و خاکی
مختار الیاسی، دانشجوی کارشناسی ارشد، مهندسی زلزله، دانشگاه رازی
مهنوش بیگلری (نویسنده مسئول)، عضو هیئتعلمی، استادیار، گروه عمران، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه رازی،
ایمان عشایری، عضو هیئتعلمی، استادیار، گروه عمران، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه رازی
اولین لرزه های زمین موجب وارد شدن نیروی فشاری به زمین می شود و این نیرو جنبشی ایجاد می کند که در آن ذرات در راستای انتشار موج به جلو و عقب جابهجا می شوند به این نوع موج طولی موج فشاری (p) گفته می شود. انتشار امواج در سنگ بستر و محیط های خاکی لایه بندی شده و نحوهی رفتار این امواج در این محیط ها یکی از مباحثی است که در مهندسی زلزله، لرزه شناسی و ژئوفیزیک مورد بررسی و مطالعه قرار می گیرد. شناخت امواج و بهتبع آن سرعت انتشار آنها ما را به درک درستتری از تشکیلات زمین و نحوهی رفتار آنها در اثر عبور این امواج می رساند. همچنین سرعت انتشار امواج با تغییر محیط انتشار تغییر می کند. عوامل متعددی میتواند بر سرعت انتشار موج فشاری در یک محیط مؤثر باشد از قبیل مدول الاستیسیته، مدول برشی، دانسیته، درجهی اشباع، تخلخل، ضریب پواسون و فشار همهجانبه. در این مقاله بهطور اخص به تأثیر تغییرات درجهی اشباع بر سرعت موج فشاری در سنگ و خاک پرداخته میشود. بررسی ها نشان داده اند که تغییر درجهی اشباع محیط باعث تغییر سرعت انتشار موج فشاری میشود. این تغییرات در سنگها و خاکها متفاوت است. در محیط های خاک بهطور معمول با افزایش درجهی اشباع کاهش در سرعت انتشار موج فشاری تا درجهی اشباع حدود ۹۹ درصد مشاهده میشود و بعد از آن افزایش ناگهانی در سرعت رخ می دهد. در محیط های سنگی عموماً با افزایش درجهی اشباع، افزایش در سرعت موج فشاری مشهود است.
متن کامل
پژوهشنامه تابستان ۹۵
/در پژوهشنامه /توسط Yousefiبررسی اثر تغییرات درجهی اشباع بر سرعت انتشار موج فشاری در محیط های سنگی و خاکی
مختار الیاسی، دانشجوی کارشناسی ارشد، مهندسی زلزله، دانشگاه رازی
مهنوش بیگلری (نویسنده مسئول)، عضو هیئتعلمی، استادیار، گروه عمران، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه رازی،
ایمان عشایری، عضو هیئتعلمی، استادیار، گروه عمران، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه رازی
اولین لرزه های زمین موجب وارد شدن نیروی فشاری به زمین می شود و این نیرو جنبشی ایجاد می کند که در آن ذرات در راستای انتشار موج به جلو و عقب جابهجا می شوند به این نوع موج طولی موج فشاری (p) گفته می شود. انتشار امواج در سنگ بستر و محیط های خاکی لایه بندی شده و نحوهی رفتار این امواج در این محیط ها یکی از مباحثی است که در مهندسی زلزله، لرزه شناسی و ژئوفیزیک مورد بررسی و مطالعه قرار می گیرد. شناخت امواج و بهتبع آن سرعت انتشار آنها ما را به درک درستتری از تشکیلات زمین و نحوهی رفتار آنها در اثر عبور این امواج می رساند. همچنین سرعت انتشار امواج با تغییر محیط انتشار تغییر می کند. عوامل متعددی میتواند بر سرعت انتشار موج فشاری در یک محیط مؤثر باشد از قبیل مدول الاستیسیته، مدول برشی، دانسیته، درجهی اشباع، تخلخل، ضریب پواسون و فشار همهجانبه. در این مقاله بهطور اخص به تأثیر تغییرات درجهی اشباع بر سرعت موج فشاری در سنگ و خاک پرداخته میشود. بررسی ها نشان داده اند که تغییر درجهی اشباع محیط باعث تغییر سرعت انتشار موج فشاری میشود. این تغییرات در سنگها و خاکها متفاوت است. در محیط های خاک بهطور معمول با افزایش درجهی اشباع کاهش در سرعت انتشار موج فشاری تا درجهی اشباع حدود ۹۹ درصد مشاهده میشود و بعد از آن افزایش ناگهانی در سرعت رخ می دهد. در محیط های سنگی عموماً با افزایش درجهی اشباع، افزایش در سرعت موج فشاری مشهود است.
متن کامل