رئیس شبکه ملی لرزه نگاری باند پهن ایران، دکتر انوشیروان انصاری با رونمایی از “سنسور شتابنگاری”بر تجهیز سازههای مهم مانند پالایشگاهها، تاسیسات زیربنایی چون نیروگاهها و سدها با این نوع سنسورها تاکید نمود و توضیح داد: این نوع تجهیزات شتابنگاری قادر هستند که چند ثانیه قبل از وقوع زلزله اعلام هشدار دهند.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله، کنفرانس مطبوعاتی رونمایی از پروژه تکمیل یافته سنسورهای شتابنگاری صبح روز یک شنبه ۷ تیرماه سال جاری با حضورمعاون پژوهشی پژوهشگاه، دکتر محمد تاتار و رئیس شبکه ملی لرزه نگاری باند پهن ایران، دکتر انوشیروان انصاری و خبرنگاران رسانه های جمعی در پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله برگزار گردید.
مراسم معرفی و رونمائی از دستگاه شتابنگار با صحبتهای دکتر محمد تاتار معاون پژوهش و فناوری پژوهشگاه آغاز گردید و وی ضمن بیان خلاصه ای از وضعیت لرزه خیزی فلات ایران و علل اصلی فعالیت لرزهای بالا در کشور، بر ضرورت انجام مطالعات گسترده در حوزه زلزله شناسی و مهندسی زلزله پرداخت.
معاون پژوهشی پژوهشگاه؛ با توجه به رسالت و وظیفه پژوهشگاه در خصوص موضوع ثبت ارتعاشات زمین و تجزیه و تحلیل این دادهها و نیز با توجه به نیاز روزافزون به پایش لرزه ای سازه های مهم و همچنین کاهش سطح خطرپذیری کشور از طریق راه اندازی سامانه هشدار سریع زلزله، به ضرورت ساخت تجهیزات لرزه نگاری و شتاب نگاری در کشور اشاره و اظهار داشت: همواره از همان سالهای ابتدائی تأسیس پژوهشگاه، تهیه دستگاههای لرزهنگاری و شتابنگاری برای پروژه های پژوهشی یک چالش بزرگ و دستیابی به تکنولوژی ساخت آن یک آرزو بوده است، از این که امروز به لطف چند سال تلاش بی وقفه دکتر انوشیروان انصاری از اعضاء هیئت علمی جوان و با پتانسیل بالای پژوهشگاه و در سایه حمایتهای بی دریغ مسئولین پژوهشگاه، شاهد رونمائی اولین شتابنگار ساخت داخل کشور هستیم، بسیار خرسندیم .
دکتر محمد تاتار در ادامه با توجه به کاربردهای زیاد شتابنگارها در حوزه های مختلف مهندسی چون پایش سلامت سازه ها، تحلیل جنبش نیرومند زمین، و ایجاد سامانه های هشدار سریع زمینلرزه، ساخت شتابنگار توسط پژوهشگاه را یکی از دستاوردهای بزرگ کشور در سالهای اخیر دانست و ساخت آن را در شرایط تحریم تجهیزات لرزهنگاری و شتابنگاری، مثال بارزی از تبدیل تهدید به فرصت معرفی نمود.
در ادامه دکتر انوشیروان انصاری به بیان اهمیت این نوع سنسورها در کشورهای لرزهخیز اشاره کرد و گفت : ایران در میان کشورهای لرزهخیز دنیا آخرین کشوری است که مجهز به سنسورهای شتاب نگاری میشود. این در حالی است که کشورهایی چون ترکیه، آمریکا و ژاپن سالهاست که استفاده از سنسورها را عملیاتی کردهاند.
رئیس شبکه ملی لرزه نگاری باند پهن ایران،به توضیح چگونگی کارکرد شتابنگارهای IIEES-HAT و RTU تولید شده توسط پژوهشگاه و بخش خصوصی پرداخت و بیان داشت: سنسور شتاب نگاری برای دامنه دینامیکی ۸۵ دسیبل است و کوچکترین سطح لرزه ای قابل اندازه گیری توسط این سنسورها برابر با ۰.۰۸ سانتیمتر بر مجذور است و در این سنسورها یک میکروکنترلر وجود دارد که امکان ایجاد خروجی دیجیتال و تجزیه و تحلیل داده ها در داخل سنسور را فراهم می کند. از مزایای این سنسورها می توان به امکان انتقال اطلاعات ۱۵ عدد سنسور به طور همزمان و از طریق یک رشته کابل تلفن با فرکانس ۵۰ هرتز اشاره کرد.
دکتر انوشیروان انصاری با تاکید بر این که این سنسور شامل دو بخش سنسور و بخش پایانه کنترل راه دور انتقال دادهها است، ادامه داد: حدود ۶۰ سنسور به بخش پایانه کنترل راه دور انتقال دادههای این سیستم متصل خواهد شد و از این طریق دادههای ارسال شده از طریق سنسورها از طریق این پایانه به اپراتور منتقل خواهد شد.
وی در پاسخ به سوالات خبرنگاران در خصوص کاربردهای گوناگون سنسورهای شتابنگاری در عرصه های پایش سلامت سازه ها و تشخیص نقاط ضعف سازه های مختلف، استفاده در سامانه های قطع جریان گاز به هنگام وقوع زلزله و استفاده از این سنسورها در سامانههای هشدار سریع زمینلرزه پرداخت وتصریح کرد: تجهیز سازههای مهم و زیرساختی همچون پالایشگاهها ، نیروگاهها، سدها و … به سیستمهای شتابنگاری امری حیاتی و ضروری است و اگر بخواهیم در برابر زلزله مقاومسازی کنیم و ریسک ناشی از زلزله را کاهش دهیم نیاز به بررسی رفتار سازه ها است و این امر با سیستمهای شتابنگاری محقق میشود.