رییس پژوهشگاه زلزله شناسی و مهندسی زلزله بر ضرورت سرمایه گذاری مناسب تحقیقاتی برای ساخت و سازها در حریم گسل ها تاکید کرد و گفت: ساخت و ساز در حریم گسل مستلزم شناخت دقیق گسل و مشخصات فیزیکی آن می باشد که لازم است در این مورد از طرف سازمان های مسئول، سرمایه گذاری مناسبی برای تحقیقات در این زمینه انجام گیرد.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله، کارگاه تخصصی ساخت و ساز بر روی گسل در نهمین کنفرانس بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله (SEE9) با شرکت حدود ۱۰۰ متخصص و علاقمند در این زمینه در دو جلسه ۵/۱ ساعته در بعد از ظهر سه شنبه۱۸/۲/۱۴۰۳ برگزار گردید.

دکتر محمد حسن بازیار رییس کارگاه تخصصی ساخت و ساز بر روی گسل در نهمین کنفرانس بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله ((SEE9در ابتدا این جلسه عنوان کرد: هدف از این جلسه بررسی علمی مباحث مرتبط با گسل و تاثیر آن بر سازه های ساخته شده بر روی آن می باشد و قرار نیست در جلسه وارد مسائل حقوقی، قانونی و اقدامات مرتبط با صدور پروانه شویم. سپس سایر اعضا هیئت رئیسه جلسه نقطه نظرات خود را بیان نمودند.

وی در ادامه تصریح کرد: پیش نیاز تصمیم گیری در مورد ساخت و ساز در حریم گسل شناخت دقیق گسل و مشخصات فیزیکی آن می باشد که لازم است در این مورد از طرف سازمان های مسئول، سرمایه گذاری مناسبی برای تحقیقات در این زمینه انجام گیرد.

دکتر بازیار با بیان اینکه ساز و کار گسل در تعیین میزان حریم تاثیر گذار است و باید مد نظر قرار گیرد، اظهار کرد: در تعیین حریم گسل باید به مشخصات ژئوتکنیکی آبرفت زمین شامل ضخامت لایه، جنس خاک، توجه نموده و با توجه به آن حریم تعیین شود.

این عضو هیات علمی دانشگاه در ادامه این کارگاه خاطر نشان کرد: در تعریف گسل فعال باید بجای گسل هایی که باعث شکست لایه های کواترنر شده اند، گسل هایی که باعث شکست در لایه های هولوسین شده اند مبنای کار قرار گیرند.

بر اساس تاکید دکتر بازیار؛ باتوجه به عدم شناخت قطعی نسبت به محل گسل، میزان جابجایی و دوره بازگشت، مطالعات تخمین خطرات گسل باید بصورت احتمالاتی انجام گیرد.

رییس پژوهشگاه زلزله شناسی و مهندسی زلزله درجمع بندی نهایی این کارگاه تاکید کرد؛ بحث حریم و ساخت و ساز گسل باید از جایی شروع و به تدریج اصلاح، تکمیل و ارتقا یابد. بعضی از دیگر شرکت کنندگان معتقد بودند خوب است این بحث در کشور شروع و روی آن کار شود اما تا قبل از شناخت دقیق از عملکرد گسل ها و بررسی همه جانبه روشهای بهسازی ساختمان های در حریم گسل، از اعمال محدودیت قانونی سخت گیرانه اجتناب گردد و منوط به انجام مطالعات دقیق تر گردد و پس از آن در مورد محدودیت تصمیم گیری شود. ضمناً تاکید شد که بعضی از روشهای بهسازی مطرح شده در دستور العمل اعتبار خود را با مطالعات بیشتر از دست داده اند.