به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه آیین تجلیل از برگزیدگان جشنواره های بین المللی و جوان خوارزمی در روز یکشنبه مورخ ۱۹ بهمن ۱۳۹۹ برگزار گردید.
در ابتدا دکترعلی الیاسی، دبیر سی و چهارمین جشنواره بین المللی خوارزمی ضمن اعلام گذشت سه دهه از برگزاری جشنواره خوارزمی، به ارائه گزارشی از روند اجرایی این رویداد پرداخت: در این دوره از جشنواره ۲۰۳ طرح داخلی و ۴۷ طرح خارجی از ۲۶ کشور به دبیرخانه جشنواره ارسال شد. وی افزود از میان طرح های دریافتی، ۱۷ طرح به هیات داوران ارجاع و در نهایت ۸ طرح داخلی، ۱ طرح ویژه و ۲ طرح خارجی از کشورهای سوییس و چین به عنوان منتخبان جشنواره امسال معرفی شدند (لینک خبر در سایت وزارت عتف).
در میان صدها طرح پژوهشی، فناورانه و نوآور که در بخش های بنیادی، کاربردی، توسعه ای و نو آور مورد ارزیابی قرار گرفت، سامانه افزایش فرکانس رصد آنی(افرا)، از پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله (مجری دکتر حسین جهانخواه و همکاران دکتر محمدعلی گودرزی و مهندس محمدمهدی کبیری) به عنوان تنها طرح نوآور برگزیده و معرفی شد.
سامانه افرا یک نوآوری در حوزه پردازش تصویر برای برداشت های آزمایشگاهی و سنجش جابجایی دینامیکی است. این سامانه بر مبنای روش نوین برداشت چند موقعیتی بنا شده است و امکان ثبت تاریخچه ی جابجایی حرکت با فرکانس و سرعت بالای اجسام را برای دوربین های معمولی فراهم می آورد. این سامانه از سه بخش دوربین، نشانگر نوری افرا و نرم افزار جامع افرا تشکیل شده است. با نصب نشانگر افرا بر روی جسم متحرک، تصویربرداری از حرکت آن توسط یک دوربین ساده و تحلیل فیلم توسط نرم افزار افرا، می توان تاریخچه حرکت جسم مذکور را برآورد نمود. ایده طرح شده در این اختراع، قابلیت های موجود در زمینه پردازش تصویر را بهبود بخشیده و امکان ثبت موقعیت های مکانی با فرکانس هایی بسیار بیشتر از فرکانس فیلم برداری دوربین را فراهم می آورد. اساس کار این سیستم بر پایه زمانبندی و کنترل زمانی مکانی نشانگر نوری افرا استوار است. نشانگر نوری افرا سخت افزاری است که به کمک یک میکرو کنترلر کدگذاری شده، زمان های مختلف یک نقطه هدف راه به موقعیت های مکانی متفاوتی در فضای تصویر نسبت می دهد. دستاورد اصلی این سامانه تبدیل یک دوربین معمولی به یک دوربین پرسرعت برای ثبت حرکتهای دینامیکی نقاط هدف است. اگر اصلی ترین مزایای این سامانه نسبت به دوربین های پرسرعت مدنظر قرار گیرد. باید اشاره شود که سامانه افرا امکان فیلم برداری در مدت زمان های بسیار طولانی تر را با حفظ کیفیت، سرعت و حجم ذخیره داده ها فراهم می آورد. علاوه بر آن، سرعت تحلیل داده ها در سامانه افرا به مراتب بالاتر از فیلم های بدست آمده از دوربین های پرسرعت است. مزایای دیگر این سامانه را می توان در مقایسه با LVDT به عنوان یک ابزار شناخته شده برای ثبت جابجایی برشمرد. این سامانه نیاز به دیتالاگر ندارد و ضمن برداشت غیرتماسی حرکت، امکان ثبت همزمان جابجایی چند نقطه را داراست. همچنین دامنه بیشینه جابجایی قابل ثبت آن امکان تنظیم داشته و علاوه بر توانمندی ثبت حرکات چرخشی، بر خلاف LVDT که به صورت تماسی به جسم وصل می گردد، حساسیت منفی به جابجایی همزمان در جهات متعامد ندارد. محدوده فرکانسی قابل پوشش توسط این سامانه نیز نسبت به LVDTها گسترده تر است (برای توضیحات تکمیلی کلیک نماید).