با افتتاح بیست و سومین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش فناوری و فن بازار در تاریخ ۱۴۰۱/۹/۱۹ از ۳۰ طرح و محصول دانش‌بنیان منتخب دانشگاه‌ها و پارک های علم و فناوری با حضور معاون علمی و فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری و وزیر علوم تحقیقات و فناوری رونمایی شد(لینک خبر در سایت وزارت علوم).

همچنین همزمان با هفته پژوهش و فنّاوری (۱۹ تا ۲۵ آذرماه)، دهمین دوره از نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ایران ساخت و چهارمین نمایشگاه تستا (تقاضای ساخت و تولید ایرانی) نیز گشایش یافت و تا روز جمعه ۱۴۰۱/۹/۲۵ در محل دائمی نمایشگاه بین المللی تهران ادامه خواهد داشت.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه، آخرین دستاوردهای پژوهشی و فناوری پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله در سالن شماره ۲۷ نمایشگاه در قالب پروژه های برگزیدۀ ارتباط با صنعت عرضه شد. از جمله این دستاوردها سامانه افرا (افزایش فرکانس رصد آنی) می باشد. این دستاورد فناورانه در سال ۱۳۹۹ بمنظور ثبت در مؤسسه ثبت اختراعات آمریکا، مورد حمایت کانون پتنت ایران قرار گرفت و پس از طی بیش از دو سال فرآیند داوری، در آّبان ماه سال ۱۴۰۱ (نوامبر ۲۰۲۲) موفق به ثبت جهانی در قالب US Patent با پذیرفته شدن تمامی ۱۷ ادعای مطرح شده در اختراع گردید.

این سامانه که را ه حلی نوین برای ثبت حرکت های دینامیکی پر سرعت است؛ بر مبنای روش نوین برداشت چند موقعیتی بنا شده و امکان ثبت تاریخچه جابجایی حرکت اجسام با سرعت بالا را بدون نیاز به هیچگونه ادوات خاص (نظیر دوربین های پرسرعت) و تنها با استفاده از دوربین های عادی فراهم می آورد.

دکتر “حسین جهانخواه”، عضو هیئت علمی پژوهشکده مهندسی ژئوتکنیک پژوهشگاه و سرپرست تیم تحقیقاتی این سامانه، ضمن اعلام مطلب فوق افزود: این سامانه از سه بخش” دوربین های معمولی، نشانگر نوری و نرم افزار جامع افرا تشکیل شده است. با نصب نشانگر افرا بر روی جسم متحرک و تصویربرداری حرکت آن توسط یک دوربین معمولی مثل دوربین موبایل، می توان تاریخچه حرکت جسم مذکور را به نحو مطلوبی برآورد نمود.

وی افزود: نرم افزار جامع افرا بنحوی تعبیه شده است که با برآورد موقعیت های مکانی- زمانی جدید جسم و به کارگیری تکنیک های پردازش تصویر، به تحلیل فیلم حرکت پرداخته و تاریخچه جابجایی جسم را استخراج کند. همچنین قابلیت کاربرد در بسیاری از حوزه ها از جمله مهندسی عمران، صنایع هوایی، اتومبیل سازی و … را داراست.

شایان ذکر است این سامانه که نسبت به روش های موجود مبتنی بر بهره گیری از جابجایی سنجش های مکانیکی و یا با بکارگیری دوربین های پرسرعت، مزایای فنی و اقتصادی چشمگیری را فراهم می آورد، اولین بار در هجدهمین دوره از نمایشگاه معرفی دستاوردهای پژوهش، فنّاوری و فنّ بازار، که همزمان با هفته پژوهش و فنّاوری (آذر ۱۳۹۶) برگزار شد، معرفی گردید.

در سال‌های اخیر، این محصول فناورانه موفق به کسب افتخارات متعددی گردید که از جمله آنها می‌توان به کسب عنوان برگزیده جشنواره خوارزمی در سال ۱۳۹۹ اشاره کرد. در جشنواره مذکور سامانه افرا تنها محصول برگزیده از مجموعه وزارت علوم و نیز تنها برگزیده در شاخه نوآوری در میان سایر برگزیدگان نام گرفت. افرا در همان سال موفق به کسب تأییدیه ‌های عملکرد از آزمایشگا‌ه‌های دانشکده‌های مکانیک دانشگاه شریف و دانشگاه تهران شد و در نهایت حائز کسب امتیاز چشمگیر ۷، در فرآیند اعتبار سنجی و امتیاز دهی اختراع، از سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران شد (برای توضیحات تکمیلی کلیک نماید).