در تاریخ ۲۹ آذر دو زمینلرزه مهم در تاریخ زمینلرزههای ایران ثبت شده است که هر دو این زمینلرزهها در استان کرمان و به فاصله زمانی ۳۳ سال از یکدیگر رخ دادهاند. یکی زمینلرزه ۲۹ آذر ۱۳۵۶ (۱۹ دسامبر ۱۹۷۷) در منطقه گیسک (باب تنگل) کرمان و دیگری زمینلرزه ۲۹ آذر ۱۳۸۹ (۲۰ دسامبر ۲۰۱۰) در جنوب خاوری محمدآباد ریگان کرمان میباشد.
زمینلرزه ۲۹ آذر ۱۳۵۶ (۱۹ دسامبر ۱۹۷۷) گیسک (باب تنگل) کرمان
در ساعت ۲۳:۳۴:۳۴ بهوقت یوتیسی روز سهشنبه ۲۹ آذر ۱۳۵۶ (۱۹ دسامبر ۱۹۷۷ میلادی) زلزلهای با mb=5.5 و Ms=5.8 و Mw=5.9 در مختصات E 56.48 و N 30.93 در عمق ۳۱ کیلومتری زمین در کرمان رخ داد. هنگام شب، این زمینلرزه که پیش از آن دو پیشلرزه نیرومند روى داده بود، چند روستا را در منطقه زرند ویران کرد و موجب کشته شدن ۶۶۵ نفر و مجروح شدن ۲۶۰ تن گردید. این زمینلرزه روستاهاى درتنگل، گیسک و سرباغ را ویران کرد و خاستگاه آن بخشی از گسل کوهبنان به طول ۱۱/۵ تا ۱۹/۵ کیلومتر بود که درست از پشت این روستاها، از هشت کیلومترى شمال خاور زرند، مىگذرد. در محدوده این بخش از زون گسله، جابجایىهاى زمین اندک و ناپیوسته بوده و در فاصلهاى که بیش از ده کیلومتر نیست، با امتداد N140º کشیده شده بودند. جنبشهاى گسله در این زون عمدتاً راستگرد بوده و میانگین جابجایى افقی و قائم آن بهترتیب درحدود ۱۰ و ۷ سانتىمتر بوده است. دگرریختى هاى مشاهده شده زمین دلالت بر آن دارد که روى هم رفته یک نیروى فشارى شدید از شمال خاور با یک مؤلفه راستگرد ظاهرى، وارد آمده است. یک نتیجه جالب این زمینلرزه آن است که درازشدگى شکل خم هملرز شدت پایین (I=V+) در جهتى عمود بر روند شکستگى کوچک پدیدار شده است. زمینلرزه ۲۹ آذر ۱۳۵۶ دارای دو پسلرزه نیرومند در منطقه گیسک کرمان بود و چند روستا را در منطقه زرند ویران کرد. در آن زمان، در درون منطقه کلانلرزهاى هیچ سازه مهندسى مهم و نیز هیچ خانهاى که بر پایه موازین درست ساخته شده باشد، وجود نداشت. در زرند، شمارى از سازه هاى جدید آسیب اندکى دیده بودند. به قدیمىترین ساختمان شهر، یعنى مسجد جامع سده هجدهم که به جاى یک مسجد سده دهم ساخته شده بود و همچنین به بقایاى یک مناره بازمانده از دوره سلجوقیان هیچگونه آسیبى نرسید.
لازم به تذکر است که قبل از رویداد زلزله ۲۹ آذر ۱۳۵۶ گیسک زرند، پیش لرزههایی در این ناحیه به وقوع پیوسته است. به طور مثال در ۲۷ شهریور ۱۳۵۶ زلزله شدیدی در تنگل را لرزاند و موجب خساراتی گردید. ضمناً در ۲۰ آبان ۱۳۵۶ نیز ده زوئیه در اثر زلزله به شدت آسیب دید. به طور کلی، زمین لرزه ۲۹ آذر ۱۳۵۶ گیسک زرند با وقوع زمینلغزشهایی در دامنههای پرشیب واقع در شمال باختر دهکدههای در تنگل، ده زوئیه و همچنین شمال سرباغ همراه بوده است. دگرشکلی سطح زمین ضمن تشکیل ترکهای کششی با آرایش نردبانی، مؤلفه جنبش راستگرد گسل کوهبنان را در پهنه مهلرزهای نشان داده است. گستره گسیخته شده این زمین لرزه غالباً با ظهور گوژگسلی (Fault gouge) در واحدهای سنگ ماسه و سنگهای تبخیری به پهنای چند متر و فرونشستها و برجستگیهای کششی متعددی در واحدهای سنگی پالئوزوئیک یا نهشتههای کواترنری سطح زمین مشخص شده است.
زمینلرزه ۲۹ آذر ۱۳۸۹ (۲۰ دسامبر ۲۰۱۰) محمدآباد ریگان (فهرج/ حسینآباد) کرمان
در ساعت ۲۲:۱۱:۵۸ به وقت محلی (۱۸:۴۱:۵۸ به وقت یوتیسی) شامگاه دوشنبه ۲۹ آذر ۱۳۸۹، زمینلرزه اى با بزرگاى ۶٫۳=Mw و ۶٫۲=ML در ۵۲ کیلومتری جنوب خاوری محمد آباد ریگان کرمان و در مرز استانهای کرمان و سیستان و بلوچستان به وقوع پیوست. کانون زمینلرزه در محدوده جنوبی بلوک لوت، جایی که ادامه جنوبی گسل های امتدادلغز راستگرد «نه» و «بم» با یکدیگر همگرا میشوند، قرار داشته است. رومرکز این رخداد به مختصات E 59.23 و N 28.35 با ژرفاى ۱۵ کیلومتر و سازوکار کانونی امتدادلغز اعلام شد. جنبش نیرومند حاصل این زمینلرزه در ۲۴ ایستگاه شتابنگاری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ثبت شده است. بیشینه شتاب افقی ثبت شده از این زمینلرزه برابر با ۱۲۳ سانتیمتر بر مجذور ثانیه واقع در فاصله رومرکزی ۴۱ کیلومتر در ایستگاه ریگان بوده است.
در اثر این زمینلرزه، به ۱۱۵۰ واحد مسکونی روستایی در منطقه فهرج کرمان بین ۳۰ تا ۷۰ درصد خسارات وارد شد. این زمینلرزه باعث کشته شدن ۶ نفر و مجروح شدن ۲۱ نفر شد. شدت زمینلرزه به حدی بود که در استانهای کرمان، سیستان و بلوچستان، یزد و خراسان جنوبی به خوبی احساس شد. چندین روستا از جمله سرزه، چاه قنبر و تکِ سیف الدینی ریگان در زیر آوار کوه مدفون شدند. تمرکز بیشینه ویرانی ها در نزدیکى آبادى چاه قنبر در ۵۴ کیلومترى جنوب شهرستان ریگان بوده است؛ بهطورى که بیش از ۹۰ درصد سازه هاى بنا شده از سنگ و در برخى موارد با سیمانى از جنس خاک وگل ویران شدند. همچنین بر اثر رویداد این زمینلرزه، آبادى کنارک با چهار خانوار در جنوب آبادى چاه قنبر نیز متحمل ویرانى کامل و ازبین رفتن بیش از ۲۰ راس دام شد. از سوى دیگر ویرانی هایى به نسبت شدید در آبادی هاى جبر آباد، بردستو، کاسکو، گورهاى، تکفرهاد و سیف الدین نیز وجود داشت. از جمله دلایل شمار اندک تلفات جانى میتوان به رخداد زمینلرزه در یک منطقه تنک جمعیت و حضور بیشتر اهالى در زمان رخداد زمین لرزه در داخل چادرهای عشایری اشاره کرد.