اولین دوره آموزشی مدیریت خطرپذیری و بحران ویژه فرمانداران استان های منتخب کشور برگزار شد

اولین دوره آموزشی تخصصی «مدیریت خطرپذیری و بحران زلزله» با حضور فرمانداران استان های منتخب در روز سه شنبه ۳۱ فروردین ماه ۱۳۹۵ در پژوهشگاه برگزار گردید.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه؛ این کارگاه آموزشی با همکاری سه جانبه پژوهشگاه، سازمان مدیریت بحران کشور و سازمان همکاری های UNDP با هدف ظرفیت سازی و ارتقای توانمندی های مرتبط با مدیریت کاهش خطرپذیری در کشور برگزار می شود.

دوره آموزشی فوق با سخنرانی دکتر محمد تاتار، معاون پژوهش و فناوری پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله آغاز گردید . وی وقوع زلزله های مخرب و ویرانگر طبس، رودبار و بم را نشانه ای بر میزان آسیب پذیری کشور در برابر زمین لرزه های بزرگ دانست و اظهار داشت: پژوهشگاه با هدف افزایش ایمنی و کاهش خطرپذیری ناشی از زلزله شکل گرفته است و جزء معدود مراکز تحقیقاتی و پژوهشی در دنیا است که تمامی حوزه های تخصصی زلزله را پوشش می دهد.

در ادامه مراسم افتتاحیه؛ دکتر سعیدی، معاون پیش بینی و پیشگیری سازمان مدیریت بحران کشور ضمن تشکر از متولیان برگزاری کارگاه، به تعریف کارکردهای مدیریت بحران و نیازمندی های این حوزه پرداخت و بیان داشت: مدیریت بحران، مدیریت ثانیه ها و لحظه هاست که عدم درک صحیح آن از سوی مسئولین منجر به عواقب و تبعات ناگوار سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خواهد گردید. دکتر سعیدی؛ تقویت و توزیع ظرفیت های علمی و پژوهشی موجود از طریق برگزاری کارگاه های آموزشی و تخصصی مشابه و بهره گیری مخاطبین و مجریان از دستاوردهای آن را به عنوان بهترین راهکار برای کاهش خطرپذیری بلایای طبیعی کشور مورد تاکید قرار داد.

در بخش پایانی مراسم افتتاحیه، مهندس اکبرپور معاون امور آمادگی و مقابله سازمان مدیریت بحران کشور به معرفی ساختارهای استانی و ملی سازمان مدیریت بحران کشور پرداخت و ابراز داشت: مدیر موفق فرد و یا مجموعه ای است که در چرخه بحران بتواند با فراگیری آموزش ها و تخصص های مورد نیاز پیش از وقوع حوادث، آمادگی های لازم را به دست آورد. وی در پایان؛ بر لزوم همسویی و هماهنگی کلیه نهادهای حاکمیتی در بخش های تصمیم گیری، تحقیقاتی و اجرایی تاکید نمود.

پس از مراسم افتتاحیه؛ نخستین بخش این دوره آموزشی، با سخنرانی دکتر کامبد امینی حسینی رئیس پژوهشکده مدیریت خطرپذیری و بحران پژوهشگاه تحت عنوان ” نقشه راه و طرح جامع مدیریت بحران و ارتقای تاب آوری در برابر زلزله در کشور” آغاز گردید. دکتر امینی حسینی، ضمن بازتعریف مفاهیم تاب آوری و مدیریت ریسک در کشور به توضیح جزئیات طرح جامع پیشگیری و مدیریت بحران زلزله پرداخت و سپس راهکارهای بهبود وضعیت موجود را تشریح کرد و در انتها نقشه راه کاهش ریسک زلزله در کشور را ارائه نمود.

بخش دیگر کارگاه؛ با سخنرانی دکتر کلانتری رئیس پژوهشکده مهندسی سازه با موضوع ” آسیب پذیری ساختمان ها و زیر ساخت ها در برابر زلزله “ادامه یافت. وی وضعیت آسیب پذیری لرزه ای کشور در برابر زلزله را با توجه به ضوابط فنی موجود مورد نقد و بررسی قرار داد و سپس راهکارها و اقدامات اجرایی برای کاهش آسیب پذیری را تشریح نمود.

بخش نخستین این کارگاه با بازدید شرکت کنندگان از شبکه ملی لرزه نگاری باند پهن ایران به پایان رسید.

بخش دوم این نشست تخصصی در بعد از ظهر با سخنرانی دکتر محمدرضا قایمقامیان رئیس هسته مطالعاتی هشدار سریع پژوهشگاه، تحت عنوان ” تحلیل خطر زلزله با رویکرد مدیریت جامع بحران” آغاز گردید. وی در این مبحث به تعریف مبانی تحلیل خطر زلزله و مدلسازی سناریوی رخداد زلزله پرداخت و اظهار داشت: در این کارگاه تلاش گردیده تا نحوه برآورد خطر زلزله برای مطالعات مدیریت خطرپذیری و بحران تشریح گردد.

در ادامه دکتر ابراهیم حق شناس معاون برنامه ریزی و پشتیبانی پژوهشگاه و عضو هیات علمی پژوهشکده ژئوتکنیک با تاکید بر ملاحظات ژئوتکنیک لرزه ای در برآورد خطر زلزله به ذکر عوامل مختلفی که بر میزان آسیب ناشی از وقوع یک زمینلرزه­ در یک منطقه شهری تاثیرگذار هستند، پرداخت. وی افزود داشتن یک شهر ایمن در برابر زلزله مستلزم شناخت مناسب عوامل، برنامه­ریزی شهری مناسب و بکارگیری روش های مناسب ساخت و ساز، متناسب با آن می­باشد.

اولین دوره آموزشی تخصصی «مدیریت خطرپذیری و بحران زلزله» با جمع بندی مباحث و پاسخگویی به سوالات شرکت کنندگان توسط اعضای پنل شامل آقایان دکتر سعیدی، مهندس اکبرپور، دکتر امینی حسینی، دکتر قایمقامیان و دکتر حق شناس به پایان رسید.