اولین جلسه شورای حکام “مرکز منطقه ای آموزشی و پژوهشی مدیریت ریسک و تاب آوری زلزله برای غرب و مرکز آسیا” به عنوان مرکزمنطقهای یونسکو صبح روز سه شنبه مورخ ۱۳ تیرماه ۱۴۰۲ در پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله برگزار شد. در این جلسه که با حضور اعضای شورای حکام مرکز و رییس دفتر منطقهای یونسکو برگزار گردید، کلیات برنامه سال جاری به تصویب اعضا رسید.
در این جلسه ابتدا آقای دکتر بازیار رییس پژوهشگاه ضمن خوش آمدگویی و معرفی اعضای شورای حکام، حمایت پژوهشگاه را ازفعالیتهای مرکز اعلام و اظهار امیدواری نمود که فعالیتهای مرکز منجر به کاهش ریسک زلزله و بهبود تابآوری در ایران و کشورهای منطقه گردد. سپس خانم الخوری رییس دفتر منطقهای یونسکو ضمن تأکید بر اهمیت فعالیت این مرکز در منطقه و جهان، توضیحاتی در مورد همکاریهای اخیر یونسکو با پژوهشگاه ارایه نمود و اظهار امیدواری کرد با تشکیل این مرکز همکاریهای متقابل گسترش بیشتری داشته باشد. سخنران بعدی آقای یاسوکاوا رییس بخش کاهش ریسک سوانح یونسکو بودند که بصورت برخط (آنلاین) از پاریس در جلسه شرکت نمود. ایشان نیز با تأکید بر اهمیت فعالیت این مرکز برای کاهش ریسک زلزله، اذعان نمود که مرکز ایجاد شده تنها مرکز منطقهای نوع دو یونسکو در این حوزه میباشد و فعالیتهای تخصصی آن مورد نیاز اغلب کشورهای لرزه خیز میباشد.
در ادامه جلسه آقای دکتر امینی حسینی رییس مرکز، برنامه سالانه مرکز برای سال جاری را ارایه کرد و موارد زیر به تصویب اعضارسید:
۱- چارچوب عضویت کشورهای منطقه در مرکز؛
۲- تشکیل کمیتههای فنی، آموزش، ارتباطات و امور اجرایی در ذیل مرکز؛
۳- پروژهها و برنامههای آموزشی مرکز در سال جاری
۴- اعتبارات پیشنهادی برای فعالیتهای مرکز در سال جاری.
لازم به ذکر است که درخواست ایجاد مرکز مذکور، توسط پژوهشگاه و با همکاری نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در یونسکو و کمیسیون ملّی یونسکو در سال ۱۳۹۴ به مقر یونسکو در پاریس ارسال گردید و بعد از چندین سال پیگیری مستمر و انجام ارزیابی های فنی مختلف توسط کارشناسان یونسکو و تأیید توانمندی پژوهشگاه برای تأسیس مرکز مذکور، ایجاد این مرکز به تأیید کمیته اجرایی یونسکو رسید. سپس در آبان ماه سال ۱۳۹۸ ، ایجاد این مرکز در پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله در چهلمین مجمع عمومی یونسکو در پاریس و با حضور مقامات عالی رتبه کشورهای عضو، مطرح و با اجماع به تصویب رسید. در ادامه نیز فرایند قانونی ایجاد مرکز در دولت و مجلس شورای اسلامی دنبال شد و نهایتا در دی ماه سال ۱۴۰۱ قأنون تأسیس مرکز فوق الذکر به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید.